Nieuws
5 Punten Van Aandacht Bij De Koop Van Een Recreatiewoning
Veel Nederlanders brengen hun vakantie door in eigen land. Niet zo gek dat steeds meer mensen nadenken om een recreatiewoning in Nederland te kopen. In de vorige nieuswbrief hebben we het internationale karakter van Von Poll en de werkwijze in populaire vakantielanden zoals Spanje, Italië en Duitsland uitgelicht. Vandaag duiken we in de wereld van recreatiewoningen. Want waar moet u op letten en hoe financiert u zo’n woning? Mag het ook gebruikt worden als permanente woning? En hoe zit het met de overdrachtsbelasting? In dit artikel behandelen we vijf belangrijke vragen omtrent de koop van recreatiewoningen in Nederland.
1. Wat zijn populaire plekken voor recreatiewoningen in Nederland?
In Nederland kennen we verschillende aanbieders van vakantieparken. De grootste en daarmee meest bekende zijn Center Parcs, Landal Greenparks en Roompot. In totaal zijn er in Nederland maar liefst 130.000 vakantiehuizen, waarvan zo’n 95% op één van de ca. 1.500 vakantieparken staat. Een groot deel van de vakantiegangers trekt naar de kust of zoekt graag de natuur op. Niet zo vreemd dat met name de provincies Zeeland, Limburg en Gelderland onverminderd populair zijn. Ook de Achterhoek, Zuid-Limburg, Drenthe en de Veluwe blijven enorm in trek als het gaat om een vakantie in eigen land.
2. Mag een recreatiewoning gebruikt worden als permanente woning?
Als u overweegt om een recreatiewoning te kopen, dan is het verstandig om bij de gemeente waar de woning staat ingeschreven te checken wat de bestemming is. De gemeente bepaalt namelijk de regels voor het wel of niet permanent mogen bewonen van een recreatiewoning. Zo’n woning op een vakantiepark, camping of strand heeft in principe als bestemming ‘recreatie’. Wat betekent dat u er niet vast mag wonen. Heeft de vakantiewoning als bestemming ‘wonen’ dan mag de woning wel permanent bewoond worden.
Van permanente bewoning is dus sprake als een vakantiehuis wordt gebruikt als hoofdverblijf. Wanneer u gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste twee derde van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt deze woning gezien als hoofdverblijf.
3. Hoe financiert u een vakantiewoning?
Voor de hoofdwoning kunt u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Indien u een recreatiewoning wilt kopen, dan kunt u maximaal 70% van de waarde financieren met een zogenaamde Recreatiehypotheek. Voor de overige 30% heeft u eigen geld nodig. Op een hypotheek voor een recreatiewoning is de Nationale Hypotheek Garantie niet van toepassing.
Wilt u de recreatiewoning als hoofdverblijf gebruiken? Dan kunt u geen Recreatiehypotheek afsluiten voor deze woning.
4. Welke (fiscale) regels zijn er met betrekking tot verhuur van de recreatiewoning?
In principe kunt u een recreatiewoning verhuren zonder vergunning. Het is een prettige bron van extra inkomen en een goede manier om de kosten enigszins te drukken. Het kan echter zo zijn dat u gebonden bent aan extra regels. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de verzekering moet toestaan dat u de woning verhuurt.
Wanneer de woning op een park ligt of onderdeel is van een appartement, kan de eigenaar van het park of terrein beperkingen opleggen aan eventuele verhuur. Ook de gemeente kan grenzen stellen als het gaat om de verhuur van een recreatiewoning. De meest voorkomende beperking gaat over het aantal dagen dat u zou kunnen verhuren. Dit is om ‘overlast’ door toeristen tegen te gaan. In grote gemeenten, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, is tijdelijke verhuur in sommige wijken al helemaal verboden en ligt het maximaal aantal te verhuren dagen op 30 per jaar.
Omdat de recreatiewoning vaak op grond van iemand anders staat, is de kans groot dat u – op basis van de overeenkomst met de eigenaar – niet zomaar mag verhuren. Het kan zijn dat u toestemming van de eigenaar nodig heeft. Een andere mogelijkheid is dat de eigenaar de bemiddeling van de verhuur zelf doet of een percentage van de opbrengsten vraagt.
Het is belangrijk dat u dit goed uitzoekt, voordat u daadwerkelijk tot de koop overgaat. Daarnaast raden wij u aan een gedegen contract op te stellen wanneer u de recreatiewoning gaat verhuren.
5. Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?
In Nederland betaalt u overdrachtsbelasting bij de aankoop van een bestaande woning, behalve als het gaat om nieuwbouw. De overdrachtsbelasting is een deel van de kosten koper en betaalt u bij de notaris op het moment van overdracht. De regels omtrent de overdrachtsbelasting zijn per 1 januari 2021 waardoor u voor de aankoop van een recreatiewoning het verhoogde tarief van 8% betaalt. NB: bij een woning voor eigen gebruik is het 2%.
Een eigen recreatiewoning bezitten is heerlijk omdat u regelmatig weg bent in eigen land. Ook als u uw vermogen wilt investeren, kan de koop van een recreatiewoning een interessante optie zijn. Omdat u niet iedere dag een recreatiewoning koopt, begrijpen we bij Von Poll dat u wellicht nog vragen heeft. Is dat het geval? Neem dan vrijblijvend contact op. We staan graag voor u klaar!
altijd op de hoogte